Tulpenrallye 2016

Passion for Classics; Passion for Life

Cover_Small

Introductie
De 63e International Historic Tulpenrallye zal worden verreden van 1 t/m 7 mei 2016. Na diverse zeer succesvolle en uitdagende edities gedurende de afgelopen jaren, zal in 2016 het 63e hoofdstuk van ‘de Tulp’ worden geschreven. Deze editie van Nederlands oudste, grootste en bekendste evenement voor klassieke auto’s, wordt weer een sportieve en uitdagende rally voor automobiel en equipe. Overdag zullen de equipes in de verschillende klassen een spannende strijd voeren om de juiste routes en controles op tijd te vinden en de correcte passeertijden bij de tijdcontroles te laten noteren. Na afloop van elke etappe is er voldoende tijd voor het ontmoeten van collega-deelnemers, ontspanning en netwerken op de unieke lunchlocaties en de fraaie finishplaatsen.

Uitzetters
De route wordt dit jaar opnieuw uitgezet door de zeer ervaren navigatoren en uitzetters van klassieke rally’s Jan en Erwin Berkhof. Vader en zoon Berkhof hebben gezamenlijk sinds 2002 zes maal als navigator de Coupe Rallye des Tulipes gewonnen. Het accent in de route van de 63e Tulpenrallye zal liggen op het rijden van bijzonder mooie en uitdagende routes, met in iedere klasse een goede balans van kaartjesopdrachten en tijdschema. Gedurende de eerste helft van de week zal de focus meer liggen om het sturen door de prachtige hooggebergte, in de tweede helft van de week zullen de navigatie uitdagingen meer centraal staan.

Start in Saint-Vincent, Italië
De start van de 63e Tulpenrallye is in Saint-Vincent; een sfeervolle kleine stad in het noorden van Italië in het Aosta dal. Saint-Vincent ligt ongeveer 1.000 km van Utrecht en is goed bereikbaar via de Duitse en Zwitserse autobaan en vervolgens via de Grote Sint-Bernhardtunnel of – pas. De vliegvelden van Milaan en Genève liggen op respectievelijk 150 en 180 km afstand. Saint-Vincent is in de 11e eeuw gesticht door Benedictijnse monniken en heeft, mede als gevolg van de ligging op 575 meter, een prettig microklimaat.

De Head Quarters (HQ) van de start 63e Tulpenrallye is in het Grand Hotel en Parc Hotel Billia, dat tevens over een casino beschikt. Saint-Vincent_2Vooral het Grand Hotel is bijzonder de moeite waard en is recent geheel gerenoveerd waarbij de oorspronkelijke plafonds van het in 1897 gebouwde hotel zijn gerestaureerd. Het hotel heeft een prachtige ambiance en hier zal op zondagmiddag 1 mei de documentencontrole worden gehouden, met na afloop de cocktailparty met alle deelnemers en officials. Deze zal bij mooi weer in de prachtige tuin van het hotel rondom het zwembad worden gehouden. Saint-Vincent beschikt over diverse hotels en op de terrassen in de stad zal het op zondag 1 mei ongetwijfeld gezellig zijn. De start van de 63e Tulpenrallye vindt op maandag 2 mei plaats vanuit Via Chanoux, de hoofdstraat van de stad.

De tussenstops

 • Zondag 1 mei Saint-Vincent, Italië
 • Maandag 2 mei Cinisello Balsamo (Noord Milaan), Italië
 • Dinsdag 3 mei Feldkirch, Oostenrijk
 • Woensdag 4 mei Horbourg-Wihr, Frankrijk
 • Donderdag 5 mei Mondorf-les-Bains, Luxemburg
 • Vrijdag 6 mei Vaals, Nederland
 • Zaterdag 7 mei Noordwijk, Nederland

Voor het volledige overzicht van Head Quarter locaties klik hier.

De route
De route van dit jaar is meer oostelijk georiënteerd dan andere jaren waarin we voornamelijk door de Franse Alpen, Jura en Vogezen reden. Deze transitie van rallygebied is gedreven door de intentie ieder jaar nieuwe wegen en gebieden op te nemen in de route.

Map-2016_SmallOp maandag 2 mei wordt de eerste etappe verreden: een fraaie route door het Aosta-dal in Italië in de ochtend. In de middag vervolgt de route door de provincie Lombardy met de finish in Cinisello Balsamo ten noorden van Milaan, Italië. De moeilijkheidsgraad zal deze eerste dag niet te hoog liggen, zodat alle equipes de gelegenheid krijgen om in het ritme te komen.

Dinsdag 3 mei voert de route door Italië, Zwitserland, Liechtenstein en Oostenrijk. De route door Italië gaat over exceptioneel mooie wegen. De lunch is bij een kartcircuit waar de deelnemers ook een regularity traject rijden. In de middag gaat de route over een pass van meer dan 2.000 meter, een uitdaging voor auto en bestuurder! Na een stuk door Zwitserland met prachtige vergezichten gaat de route door Liechtenstein en Oostenrijk, landen waar de Tulpenrallye al velen jaren niet meer is geweest. De finish van dag twee is bij het Montforthaus in het centrum van Feldkirch, Oostenrijk, waar deelnemers hun auto’s in het centrum kunnen parkeren (in de straat waar een deel van James Bond 007 Quantum of Solace is opgenomen).

Direct na de start op 4 mei is er een test op en circuit nabij Feldkirch, waarna de route westelijk vervolgt. In de morgen staan een aantal uitdagende navigatie trajecten ten zuiden van het meer van Konstanz op het programma (er is dit jaar voor de uitgezette route geen Zwitsers snelweg vignet nodig) met aansluitend de lunch op een prachtig golf resort in Zuid-Duitsland. Het middag traject wordt voornamelijk gereden in het Duitse Zwarte woud. De finish op dag 4 is bij het Hotel L’Europe in Horbourg-Wihr (nabij Colmar, Frankrijk) waar wij al meerdere malen overnacht hebben. Na het diner rijdt de expert klasse de avondetappe in de omgeving van Colmar.

Op donderdag 5 mei voert de route door het geboorteland van de Tulpenrallye, Frankrijk. We rijden door de Vogezen, het gebiedt waar de Tulpenrallye het meest is verreden. Deze dag is met name een uitdaging voor de navigator. De finish van dag 5 is het Kurort Mondorf-les-Bains in Luxemburg waar we ook waren in 2013 jubileumeditie van de Tulpenrallye.

Traditiegetrouw wordt de vrijdag (6 mei) een uitdagende dag. The route gaat door Luxemburg en België, met de lunch op de grens van deze twee landen. De specifieke kaarten van België en Luxemburg bieden de uitzetters voldoende mogelijkheden voor het creëren van een uitdagende constructies die garant staan voor een spannende dag klassiek rally rijden. De equipes zullen goed voor de dag moeten komen om op deze dag hun positie in het klassement de behouden dan wel te verbeteren. De finish is bij het Bilderberg Hotel Kasteel Vaalsbroek in Vaals waar we de afgelopen twee jaar genoten hebben van de gastvrijheid van onze sponsor Bilderberg Hotels.

De laatste etappe op zaterdag 7 mei voert van Vaals naar Noordwijk. Het vernieuwde zaterdag concept dat wij vorig jaar getest hebben blijft grotendeels behouden, met meer nadruk op navigatie op landelijke wegen (met aangepaste regels voor tijdcontroles en snelheid), een aantal tests en een bijzonder uitdagende kaartleesproef. Gedurende de dag zullen we ook door een aantal plaatsen rijden om het publiek kennis te laten maken met de Tulpenrallye.

De totale lengte van de rally is voor de Expertklasse ca. 2350 km, voor de Sportklasse ca. 2200 km, voor de Tourklasse ca. 2050 km en voor de Vintageklasse ca. 1800 km, verdeeld over 6 etappes die zijn onderverdeeld in diverse trajecten.

Klassen
Het is mogelijk om deel te nemen in de:

 • Vintageklasse, voor auto’s die zijn gebouwd voor 1951;
 • Touringklasse, voor deelnemers met weinig of geen rallyervaring;
 • Sportingklasse, voor meer ervaren equipes;
 • Expertklasse, waarin de equipes met de meeste ervaring tegen elkaar strijden.

De Expertklasse en de Sportingklasse rijden (vrijwel) iedere dag een regelmatigheidetappe. De deelnemers in de Touring- en Vintageklasse zullen slechts op enkele dagen een regelmatigheidetappe rijden. Voor alle klassen is er vrijwel dagelijks een uitdagende rijtest op een afgesloten locatie. De Expertklasse rijdt op donderdag een avondetappe. Alle vier de klassen rijden een aparte route op basis van een eigen routeboek (dat ieder dagdeel aan de start wordt uitgegeven) en per klasse worden aparte klassementen opgemaakt. De winnende equipe in de Expertklasse is de algemeen winnaar van de 63e International Historic Tulpenrallye. Om de deelnemers zoveel mogelijk in staat te stellen andere equipes te ontmoeten tijdens het evenement, is de startvolgorde per dag en per klasse wisselend.

In de Expert-, Sporting- en Touringklasse worden uitsluitend auto’s toegelaten die zijn gebouwd voor 31-12-1971; in de Vintageklasse is dat 31-12-1950 (het bouwjaar van de auto zoals op het kentekenbewijs vermeld, is bepalend). Inschrijven in de Expertklasse is verplicht voor navigatoren die in de top-3 zijn gefinisht in de Sportklasse of Expertklasse in 2013, 2014 of 2015. De Sportklasse is verplicht voor navigatoren die in de top-3 zijn gefinisht in de Tourklasse in 2013, 2014 of 2015.

Naast persoonlijke prijzen in de vier klassen, zijn er prijzen voor de dagwinnaars per klasse. Ook zijn er diverse prijzen per automerk. Ook kan men in elke klasse inschrijven voor de teamcompetities (3-5 equipes per team), waarbij elke equipe slechts in één team in kan schrijven. Er is verder een aparte teamprijs onder de naam Nations Cup. Voor deze cup komen landenteams in aanmerking die door de organisatie vooraf worden samengesteld.

Inschrijven
Inschrijving voor de 63e Tulpenrallye is uitsluitend op invitatie. De inschrijving is open vanaf 31 oktober 2015 (10.00 uur) en is alleen mogelijk via deze website. De inschrijving sluit op 1 februari 2015, of eerder wanneer het maximum aantal deelnemers van 230 is bereikt. De equipe dient te beschikken over een geldig rijbewijs voor de bestuurder en een geldig APK bewijs (indien van toepassing) voor de auto. Meer informatie hierover staat in het reglement.

Nadat het inschrijfformulier op de website volledig is ingevuld, wordt er een bevestiging dat de inschrijving is ontvangen via e-mail verzonden. Wanneer ook de foto’s zijn ontvangen, het voorinschrijfgeld (zie hieronder) is ontvangen en de inschrijving door de organisatie is geaccepteerd, dan wordt de betreffende equipe opgenomen in de deelnemerslijst op de website. Dat is de bevestiging dat de inschrijving definitief is. Wanneer het maximum aantal inschrijvingen van 230 is bereikt, dan worden de volgende equipes die zich inschrijven op basis van dezelfde criteria opgenomen op de wachtlijst. Wanneer een equipe van de deelnemerslijst zich terugtrekt, wordt deze plaats aangeboden aan de eerstvolgende equipe op de wachtlijst.

Het inschrijfgeld bedraagt € 2.325 per equipe. Hiervan dient € 350 direct te worden overgemaakt bij de inschrijving als voorinschrijfgeld. Inbegrepen in het inschrijfgeld zijn: 6 dagen rally, 6 diners (inclusief de feestelijke prijsuitreiking en het galadiner op 7 mei in Grand Hotel ‘Huis ter Duin’ in Noordwijk), 6 lunches voor de beide leden van de equipe en het benodigde wedstrijdmateriaal. Ook ontvangt elke equipe één uniek limited edition Fromanteel Tulpenrallye 2015 horloge (ter waarde van €599), met daarin het startnummer van de equipe gegraveerd. Dit horloge wordt door Fromanteel aangeboden aan de equipe. De deelnemers hebben tot de start van de rally de mogelijkheid om een 2e exemplaar (ook met daarin het startnummer gegraveerd) met een aantrekkelijke korting aan te schaffen. Ook ontvangt elke equipe twee Twinlife Tulpenrallye polo´s, truien en caps die worden aangeboden door Twinlife.

Hotels dient de equipe zelf te boeken en zijn voor eigen rekening. In het inschrijfgeld zijn voor beide leden van de equipe de kosten van het ‘evenementen registratiebewijs’ van de KNAF begrepen, dat in 2015 door de KNAF verplicht is gesteld voor alle deelnemers aan evenementen die onder de autoriteit van de KNAF georganiseerd worden. In dit bewijs (ter waarde van 25 Euro per persoon) is Ook een persoonlijke ongevallenverzekering voor elk lid van een equipe opgenomen. Voor deelnemers die bij de documenten controle op 16 april een voor het jaar 2016 geldige race-, rally- of historische rally licentie kunnen overleggen, geldt een restitutie van 25 Euro, per persoon.
De conformiteitcontrole voor de Nederlandse equipes zal worden gehouden op zaterdag 16 april 2015 bij Athlon Car Lease in Almere. Voor de nieuwe deelnemers wordt hier ook een instructiebijeenkomst georganiseerd.

Wij kijken ernaar uit u op 1 mei 2016 te verwelkomen in Saint-Vincent, Italië voor de start van de 63e Tulpenrallye.

Met vriendelijke groet,
Het organisatiecomité.

Committee

Posted in Nieuwsitem

Laatste artikelen